GuNaKaNlAh MaSa MuDaMu DeNgAn MeNuNtUt ILMu AtAu mEnGaJaRkAnNyA kEpAdA oRaNg LaIn
RSS

Wednesday, June 23, 2010

Terapkan sifat suke bertudung Dalam diri Student anda dari awal....(^_^)

setelah sekian lama aku menyepi dalam dunia blog ni kini aku kembali dengan semangat dan azam baru untuk menghidupkan kembali blog aku yang telah lama ditinggalkan nih..hohohoho...

kali ni aku datang dengan membawa citer baru pasal ciri2 student yang aku nak terapkan ble dah diposting nanti.....huhuhu..

cuba anda tgok gambo di sebelah ni, inilah antara kriteria yang harus kita terapkan dalam dalam diri setiap yang plajar yang bakal kita ajar nanti... anda bleh lihat pada zaman skrg nih ramai parents yang hantar anak mereka ke sekolah tanpa menerapkan sifat suke bertudung dalam diri anak2 mereka...... ramai parents yang beranggapan bahawa anak2 mereka x plu pakai tudung sebab masih kecik lagi...ble dah besar nanti baru r pakai...

tapi adakah anda semua sedar bahawa sifat tersebut akan menyebabkan budaya "free hair" menjadi tabiat kepada anak tersebut sehinggalah mereka dewasa... pepatah ada mengatakan "melentur buluh biarlah dari rebungnya"... jadi selaku warga pendidik, kita haruslah memainkan peranan kita sebagai manusia yang telah diberi tanggungjawab untuk mendidik golongan masyarakat dengan menerapkan sifat suka bertudung dalam diri setiap plajar perempuan yang kita didik.....

mungkin ada sesetengah pihak beranggapan macam ni:

"alah,tugas kita juz ajo bdak2 je ikut subjek dan silibus yang diberi kat kita..so,wat pe nak susah2 ajar depa pakai tudung..kan mak bapak dyeorang ada..ustaz ngan ustazah pon ada..knape x dyeorang je yg x suruh bdak2 ni bertudung??"

begitulah senario semasa yang sering kita dengar di kalangan warga pendidik zaman skrg ini... hanya menjalankan tugas yang disuruh oleh manusia sahaja tanpa menyedari bahawa mereka telah melupakan Amanah yang telah Allah perintahkan iaitu berdakwah!! Adakah anda semua tahu bahawa dalam al-Quran terdapat 332 perkataan "قل" yang membawa maksud "katakanlah". Allah menyuruh kita supaya tidak menyembunyikan ayat-ayat al-Quran yang kita tahu daripada orang2 lain tidak kira sama ada org itu muslim ataupun tidak..

Oleh itu, jelaslah kepada kita bahawa dakwah itu adalah wajib kepada setiap manusia tidak kira dalam status apa skalipun manusia itu.. jadi,marilah kita semua sebagai warga pendidik dan juga sebagai kaum muslim sama2 memainkan peranan dalam menerapkan nilai murni dalam setiap pelajar kita seperti nilai suke bertudung agar kita semuga tidak menjadi golongan yang menderhakai perintah Pencipta kita iaitu Allah S.W,T.............Wallahu'alam.......

4 comments:

sarah said...

baguihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.

sYeD zUlHafIZ said...

huhhu...ingat lagi ko kat blog aku..terharu tol..huhuhu

irinenurirdina said...

gambaaaa adekkkkkkkkkkkkuuuuuuuuuuuuuu

sYeD zUlHafIZ said...

huhuhu,,,jgn lUNG KUAt2..kNTOI R

Get Your Frappr GuestMap!
Powered by Platial